Bij- en vogelvriendelijk inrichten tuin RK kerk Bennekom met buurtbewoners
Volgende stap gezet voor het bij- en vogelvriendelijk inrichten van de tuin van de Rooms Katholieke kerk in Bennekom
Dit jaar heeft Bloemrijk Bennekom mbv cheques van Ede Doet weer een grote stap gezet om Bennekom bloemrijker te maken. Samen met de tuingroep van de Rooms Katholieke kerk in Bennekom hebben wij de tuin rondom de kerk onder handen genomen, met als doel deze bij- en vogelvriendelijker te maken. De tuingroep van de RK reageerde meteen enthousiast op het voorstel van Bloemrijk Bennekom om mee te doen (zie foto 1), want een natuurtuin is niet alleen aantrekkelijk voor bijen en vlinders, maar ook voor mensen. Het kan een mooie plek worden om even tot bezinning te komen op een bankje in de zon. Ook dit aspect willen we meenemen in het nog te ontwikkelen plan. En, een natuurtuin heeft geen intensief beheer nodig en dit is weer een aantrekkelijke bijkomstigheid voor de tuingroep.
In een eerder stadium (hier is eerder al verslag van gedaan) zijn bijenbosjes gecreëerd door het planten van nectar- en besrijke inheemse struiken, zoals meidoorn, krentenboom, rozen etc. In de zomermaanden juli, augustus en september is de 2e fase uitgevoerd, nl het omvormen van de grasmat in een kruidenrijk grasland en het creëren van een wadi. De wadi dient om het regenwater (dat is afgekoppeld) op te vangen zodat het niet rechtstreeks het riool instroomt. Zo blijft het beschikbaar om als drinkplaats te dienen voor insecten of vogels, maar ook kikkers, salamanders en waterplanten zullen er een plek vinden. Een wadi (of vijver) is dus een belangrijk onderdeel van een natuurtuin.
Begin juli zijn we begonnen met het afplaggen van de grasmat (zie fotoserie 2). Door de hitte was dit een behoorlijke klus. We huurden hiervoor een graszodesnijder en daarmee hebben we een groot oppervlak kaal gekregen. Een meanderende grasstrook is niet afgeplagd en dient als wandelpad. Bij het afplaggen was het droge weer van de maanden ervoor in ons voordeel, want hierdoor konden we de zodes redelijk makkelijk loskrijgen. De zodes zijn op 20 juli gratis afgevoerd door Wim van Grootheest en Han ten Ronde en als dank hebben wij hen ieder een taart van Mekking gegeven. Van beide kanten vernamen we dat zij en hun families daar heerlijk van gesmuld hebben.
Ook het creëren van de wadi was een behoorlijke klus. In fotoserie 3 ziet u de diverse fases: het uitgraven van de wadi, bentoniet (zwelklei) storten om de wadi minder waterdoorlatend te maken en inharken, schelpengruis op de rand aanbrengen (om dit stuk kalkrijk te maken), en als test vullen met water, tot terugstorten van de grond. Dit alles heeft een mooi eindresultaat opgeleverd.
Voor het bepalen van het juiste zaaimengsel is vooraf heel wat advies ingewonnen. Een belangrijke eis bij het bepalen van de samenstelling van de soorten was dat het duurzaam zou zijn, maw dat de soorten zich van nature zouden vestigen op deze grond zodat niet elk jaar opnieuw ingezaaid hoeft te worden. Hiertoe hebben we eerst de samenstelling van de grond laten bepalen door een deskundige (Joop Vrielink). Met de uitkomst hiervan hebben we advies ingewonnen welke (bloemrijke) inheemse soorten het goed doen op deze grond. Het gebruik van inheemse soorten is belangrijk want die zullen zich makkelijk vestigen, en dienen ook als ze niet bloeien als waardplant voor de rupsen, eieren of poppen, een belangrijke eis voor de overwinteringskans van insecten. Voor het bepalen van onze werkwijze en de samenstelling van het bloemenmengsel hebben we advies ingewonnen van Fabrice Ottburg (werkzaam bij de helpdesk bestuivers van Wageningen Environmental Research), Jinze Noorddijk, (insectendeskundige) en Gertjan Koopman, (natuurtechnisch adviseur). Gertjan heeft veel ervaring met het inrichten van kruidenrijke graslanden, en schreef bijv ook het hoofdstuk “werken met inheemse flora” in het boek "Planten van hier".
Ook de leverancier van de zaden (de Cruydthoeck) heeft ons van advies voorzien. De Cruydthoeck kon de door ons gewenste soorten en de gewenste hoeveelheid leveren en op 14 september was het zo ver dat we de tuin in konden zaaien. De tuin is eerst nog licht geschoffeld om het in de tussentijd opgekomen onkruid te verwijderen, de zaden zijn gemengd met grond, en vervolgens met de hand over het oppervlak verspreid (fotoserie 4).
Vanaf nu moet vooral de natuur zijn werk doen, door er voor te zorgen dat het zaad goed kiemt, en dat de eerder geplante bijenbosjes goed aanslaan. Maar, we zijn nog niet klaar, want een belangrijke wens van Bloemrijk Bennekom en de tuingroep is dat niet alleen insecten en vogels van deze tuin kunnen genieten, maar ook mensen. We willen de tuin toegankelijk maken door een poort te plaatsen in de heg, en een bezinningsbank te plaatsen. Dit kan dan een mooi rustpunt of meditatieplek zijn voor wandelaars in het centrum van Bennekom of voor bezoekers aan de kerk. Dit initiatief is ondertussen al op de website van Ede Doet geplaatst. Het is de bedoeling de tuin op 18/19 april 2020 (de dag van de Nationale bijentelling) feestelijk te openen. Ook is het de wens van Bloemrijk Bennekom dat deze tuin zou kunnen dienen als voorbeeld voor andere stukken openbaar groen.
Wie zijn wij?
Bloemrijk Bennekom is een bewonersinitiatief dat als doel heeft om het leefgebied van wilde bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen (en daarmee de biodiversiteit) in Bennekom te vergroten. Insecten hebben het moeilijk in Nederland. Het verdwijnen van hun leefgebied zoals bloemrijke graslanden, is daar een belangrijke oorzaak van. En met het verdwijnen van de insecten, krijgen ook de dieren die van insecten afhankelijk zijn, zoals vogels, egels, vleermuizen etc het moeilijk. Bloemrijk Bennekom wil hier gericht iets aan doen. In 2018 realiseerden we mbv de waardecheques van Ede Doet al 2 projecten, nl het beplanten van boomspiegels met nectarrijke planten, en het uitdelen van 2000 bloembollen, eveneens om in de boomspiegels te planten.
Bloemrijk Bennekom hoopt dat dit project als voorbeeld kan dienen voor andere stukken openbaar groen in Bennekom. Hou deze website in de gaten voor de toekomstige initiatieven omtrent de herinrichting van de tuin of andere stukken groen in Bennekom!
Toestemming intrekken
Weet u zeker dat u de toestemming dat uw foto’s gebruikt morgen worden voor communicatie over Ede Doet in wilt trekken?
- Initiatief uitgevoerd
- 1 juli 2019 t/m
31 augustus 2019
- Organisator
- Frances Verheij
- Locatie
- Rooms Katholieke kerk Bennekom
- Opgehaald bedrag
- € 1.250,00
Nieuwsbrief
Houd mij op de hoogte van:
Privacy instellingen
Privacy instellingen
Update privacyverklaring
We hebben onze privacyverklaring geüpdatet.
Als u verder wilt gaan, moet u akkoord gaan met de nieuwe privacyverklaring en een keuze maken uit de volgende opties:
Je bent nu uitgeschreven voor de e-mail:
Per ongeluk uitgeschreven? Jezelf opnieuw inschrijven
Je bent nu ingeschreven voor de e-mail:
Per ongeluk ingeschreven? Jezelf uitschrijven
Account aanmaken
Inloggen
Fijn dat u mee wilt doen aan Ede Doet! Om dit te kunnen doen heeft u een account nodig en moet u ingelogd zijn.
Inloggen
Ik heb nog geen account
Initiatief aanmelden
Om een initiatief aan te melden, moet je eerst inloggen met je account of een account aanmaken.
Inloggen
Ik heb nog geen account
Aanvullende gegevens nodig
Je hebt nog niet alle verplichte persoonsgegevens ingevuld om een initiatief aan te kunnen melden. Wij missen nog jouw adres en/of telefoonnummer.
Je account is aangemaakt!
Je kunt nu inloggen met je e-mailadres en opgegeven wachtwoord.
Je kreeg van ons een e-mail ter bevestiging van het aanmaken van je account.
Heb je geen mail ontvangen? Wellicht is het mailtje dan in de spam/junk map gekomen.
Is dit ook niet het geval? Neem dan even contact met ons op via 0318 24 01 18