Verbinding op Open Monumentendag 14 september 2024
We startten op 14 september met prachtig weer!
De deelnemers werden verwacht op het Nieuwe Erf en ruim twintig fietsers en een scootmobiel meldden zich aan de Dorpsstraat.
De deelnemers hadden de flyer goed gelezen, want er werden gelijk verhalen uitgewisseld: Jij heet Hendriksen en ik ook, zijn we familie? Nee zei mijn achternicht, we zijn bezig met de stamboom, dat is een hele puzzel, maar ik denk dat het toch geen familie is. En zei de andere, ik ben hier met mijn schoonzoon, die wil dit ook graag meemaken. De verbinding was gelegd met jong en ouder van vroeger naar nu!
We gingen op weg om eerst de Molen de Hoop te bezoeken. Dus deel 1 van de route. Een molen was vroeger een belangrijke verbinding met de boeren en vervolgens met de bakker. Ik woon in het huis van de voormalige bakkerij Klomp in Lunteren. En natuurlijk daarna met de gehele bevolking. De molenaar weet het prachtig te vertellen!
De weg werd vervolgd naar Meulunteren: Bij de spoorwegovergang aan de Meulunterseweg was vroeger een perron. De trein stopte daar voor de boeren, die met hun mandje eieren of kippen naar Barneveld wilden om hun waren te verkopen op de markt. Ik herinner me dit station want ik op nummer 27 geboren. I
Maar een andere verbinding komt dan ook ter sprake: Eigenlijk “verkeerd verbonden”.
Tijdens de periode voor de oorlog kwam de NSB op en stichtte op de Goudsberg hun Nationaal Tehuis. Mussert was een voorvechter van een groots gebouw om indruk te maken op het volk, want naar idee van Hitler was het gewone volk nog authentiek en raszuiver. De bezoekers van de “partijdagen”, in Lunteren op 2e Pinksterdag kwamen voor een groot deel aan met de trein en stapten hier uit.
We zetten onze fietstocht voort en gaan naar de Muur van Mussert. We zijn zeer vereerd dat Marcel Karsten, een deskundige op dit onderwerp, een lezing wil geven over deze periode. We hebben toestemming van de eigenaar, want dit is een rijksmonument op particulier terrein. Inmiddels zijn er ruim 30 personen aanwezig.
Na de lezing pakken we de fiets en gaan via de Boslaan weer terug naar het centrum. Voor de liefhebbers is het mogelijk om het Pinetum te bezoeken. Andere maken gebruik van de pauze om te lunchen. Na de lunch bezoeken we de Oude Kerk waar we een kijkje mogen nemen in de toren! Echt gaaf!
Daarna gaan we naar het kerkhof waar Henrico Hendriksen, geen familie dus, ons begeleidt en informeert over de personen die begraven liggen en allen een belangrijke rol vervulden in het verzet of anderszins. Henrico is de schrijver van het boek de Wormshoef, dus iedereen wordt uitgenodigd om na te praten in de Wormshoef. Er zijn inmiddels bijna 40 personen aanwezig.
Na een bezoek aan het Museum waar we nog meer info krijgen over de oorlog, verzamelen we bij de Wormshoef voor meer informatie en voor degenen die het willen een kijkje in de kelder.
Op 27 september hebben we ’s middags eerst een brocantemarkt georganiseerd in Muziekcentrum Lunteren. Gelukkig konden we binnen opstellen, want het was de hele dag stortregen, waarschijnlijk om die reden weinig bezoekers. Maar degenen die er waren hebben veel mooie oude spullen te pakken gekregen.
De oude spullen herinneren aan een gebeurtenis of familie of de oorlog. De opdracht voor de voorstelling ’s avonds was: jouw verhaal vertellen naar .n.a.v. een voorwerp dat je meeneemt van huis of van de markt. Het werd dan teruggespeeld door Theatergroep Theater Boven Water. Ook konden belangstellenden inschrijven voor het benefietdiner (heb je het bordje met vork met je naam erop nog?) want twee sponsoren: Aldi Lunteren en Soap & Spices Lunteren doneerden biologische producten voor een heerlijk 4 gangen diner voor 20 personen. De Regiobank ondersteunde ons met het werven van vrijwilligers. Kortom twee geweldige evenementen met verbindende thema’s!
Lunteren, 8 oktober 2024
Ali Hendriksen
Toestemming intrekken
Weet u zeker dat u de toestemming dat uw foto’s gebruikt morgen worden voor communicatie over Ede Doet in wilt trekken?
- Initiatief uitgevoerd
- 14 september 2024 t/m
27 september 2024
- Organisator
- Beleef Lunteren
- Locatie
- De verhalen, stamboom en oorlogsherinneringen worden gedeeld in de muziektent op het Nieuwe Erf. Vanaf deze locatie is het mogelijk om met de groep de Muur van Mussert te bekijken. Vooraf aanmelden bij Stichting Beleef Lunteren. (individuele bezoeken niet toegestaan iom beheerder)
- Opgehaald bedrag
- € 1.110,00
Nieuwsbrief
Houd mij op de hoogte van:
Privacy instellingen
Privacy instellingen
Update privacyverklaring
We hebben onze privacyverklaring geüpdatet.
Als u verder wilt gaan, moet u akkoord gaan met de nieuwe privacyverklaring en een keuze maken uit de volgende opties:
Je bent nu uitgeschreven voor de e-mail:
Per ongeluk uitgeschreven? Jezelf opnieuw inschrijven
Je bent nu ingeschreven voor de e-mail:
Per ongeluk ingeschreven? Jezelf uitschrijven
Account aanmaken
Inloggen
Fijn dat u mee wilt doen aan Ede Doet! Om dit te kunnen doen heeft u een account nodig en moet u ingelogd zijn.
Inloggen
Ik heb nog geen account
Initiatief aanmelden
Om een initiatief aan te melden, moet je eerst inloggen met je account of een account aanmaken.
Inloggen
Ik heb nog geen account
Aanvullende gegevens nodig
Je hebt nog niet alle verplichte persoonsgegevens ingevuld om een initiatief aan te kunnen melden. Wij missen nog jouw adres en/of telefoonnummer.
Je account is aangemaakt!
Je kunt nu inloggen met je e-mailadres en opgegeven wachtwoord.
Je kreeg van ons een e-mail ter bevestiging van het aanmaken van je account.
Heb je geen mail ontvangen? Wellicht is het mailtje dan in de spam/junk map gekomen.
Is dit ook niet het geval? Neem dan even contact met ons op via 0318 24 01 18